Hoofdpijn
De meest voorkomende oorzaak voor de hoofdpijn ligt in een gebrekkige doorbloeding van de hersenen. Vier grote bloedvaten voorzien de hersenen van zuurstofrijk bloed. Wanneer in een of meerdere van deze vaten de circulatie belemmerd is, komt er minder bloed in de hersenen en zullen pijnen de aanwijzing van de gebrekkige doorbloeding zijn.
De osteopaat zal het hoofd nauwkeurig onderzoeken. Hij zal de schedelnaden, de gewrichten naar de nekwervels en kaak, de schedelbasis en de spanning van de duramater (hersenvlies) onderzoeken. Ook al wordt de pijn vooral in het hoofd gevoeld, de osteopaat zal het totale lichaam in al zijn facetten onderzoeken en behandelen ten einde een betere doorbloeding te bewerkstelligen door de mobiliteit te verhogen.
Lage rugpijn
Vrijwel alle pijnen die zich in de lage rug voordoen, worden onder de term lage rugpijn samengevat. Hiertoe behoren de blokkeringen van het zogenaamde SI-gewricht, ischias, de vage rugpijn en lumbago (spit). De oorzaak die aan dergelijke pijnen ten grondslag ligt is zeer verschillend.
Spierspanningen, spierspasmen en blokkeringen oplossen kan helpen, maar is vaak niet afdoende om de achterliggende oorzaak aan te pakken. Door de totale aanpak en zijn diepgaande anatomische kennis kan de osteopaat deze oorzaak wel verhelpen. Zijn kennis en aanpak reiken verder dan het bewegingsapparaat.
Schouder- en nekklachten
Voor problemen ter hoogte van schouders en de nek moeten veel verschillende oorzaken in beschouwing worden genomen. Hiertoe behoren zowel een gespannen hals, een gebroken sleutelbeen als een schouder die uit de kom is geweest. Vaak hebben mensen ook schouder en nekklachten terwijl de oorzaak niet traumatisch is. Bijvoorbeeld mensen die veel aan een bureau werken of de hele dag voor de computer zitten. Wanneer zij klachten hebben, klagen ze meestal over hoofdpijn, gespannen nekspieren, tintelende handen, duizeligheid of problemen bij het slikken. De schouder- en nekpartij zijn met de hals- en borstwervelkolom verbonden. Dit is een zeer beweeglijk gebied waarbij de schoudergordel vanwege zijn complexe systeem van botten, gewrichten, spieren en banden relatief gevoelig kan reageren.
Al deze gebieden werken samen en beïnvloeden elkaar wederzijds. Functionele stoornissen in één bereik kunnen symptomen in een ander bereik veroorzaken. De osteopaat onderzoekt deze samenhang en zal zijn behandeling hierop aanpassen.